• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Archief - 2011

Datum

juni 14th

Hoe een interviewer te ontregelen

Maar weinig journalisten kunnen zeggen dat ze ooit Bob Dylan hebben geïnterviewd. En voor het gros van hen was het geen prettige ervaring. Zojuist kwam ik dit interview tegen dat de Zweedse journalist Klas Burlings in 1966 had met een zeer onwillige Dylan. Die elke vraag beantwoordde met een tegenvraag. En die, als hij iets zei, onnavolgbaar was. Mooiste voorbeeld is Dylan's antwoord op de vraag hoe hij zijn muziek zou omschrijven: "... well you know my songs are all mathematical songs. You know what that means so I'm not gonna have to go into that specifically here."

juni 12th

Karel

Was Karel van het Reve een leuke vader? Niet meteen de meest relevante vraag, geef ik toe. Maar in het mooie profiel dat Coen Verbraak in Vrij Nederland schreef over KvhR trof me het volgende citaat van zijn dochter: "Hij zat de hele dag op zijn studeerkamer, maar je mocht altijd lawaai maken. Ik speelde boven zijn hoofd soms urenlang blokfluit. Hij zei dat hij dat fijn vond." Ik neem me voor ooit nog eens zijn Verzameld Werk te lezen.

mei 19th

Modewoorden

Als journalist en tekstschrijver zie ik het als mijn opdracht om clichés, platgetreden paden en vaagtaal te vermijden. 'Hoe de hazen lopen' bijvoorbeeld, op zich een vrij aardige beeldspraak, maar inmiddels te pas en te onpas gebruikt. Idem dito voor 'mensenmens', een modieuze omschrijving van iemand die naar anderen luistert en daarbij graag een arm of hand vastpakt. Het nieuwste modewoord is 'comfortzone'. Een onderzoekje naar het gebruik van deze woorden/termen in de grote landelijke dagbladen bevestigt mijn gevoel:

                           2000-2005     2005-2010         toename

'Hazen lopen'          89 keer          101 keer           13%

'Mensenmens'        43 keer           90 keer           109%

'Comfortzone'        11 keer            88 keer           700%

april 8th

25 jaar Erwin Kroll

Erwin Kroll is 25 jaar weerman bij het NOS Journaal. In de herfst van 2007 interviewde ik hem voor het blad Lumen van Nuon. Kroll had net een boekje uit over klimaatverandering. Het werd een prettig gesprek, waarin de weerman onthulde dat hij na 20 jaar niet meer echt warm liep voor de weersverwachting van morgen. Maar waarin ook bleek dat Kroll allergisch is voor kou. Toen de fotograaf hem opdroeg natte herfstbladeren in de lucht te gooien, resulteerde dat bij de weerman in vuurrode handen. Maar ook in een mooie foto. Klik hier voor het artikel.

maart 3rd

Apotheker verdient meer respect

Voor de farmaciebijlage van Arts&Auto verdiepte ik me eind 2010 in het verleden van de apotheker. Het werd een verhaal om de vingers bij af te likken. Apothekers blijken behalve pillendraaiers ook zeer bedreven te zijn geweest in de keuken. Van drop tot frisdrank, bakpoeder en margarine: allemaal lekkers dat door apothekers is uitgevonden. En het is allemaal nog gekker. De grootste voedingsconcerns van nu (Coca-Cola, Nestlé, dr Oetker) danken hun bestaan aan apothekers met creatieve smaakpapillen. In Nederland hadden we de Limburger Lodewijk van der Grinten. De apotheker verdiende een fortuin met boterkleursel. Zijn nazaten zagen echter meer brood in kopieerapparaten, nu bekend onder de naam Océ.

Mannen met geverfd haar zijn eng

In 2009 interviewde ik Mat Herben voor het blad Communicatie. De voormalige LPF-politicus vertelde dat mannen met geverfd haar volgens Pim Fortuyn niet kunnen deugen. Alleen al om die reden hadden ze Gerard van As nooit tot de fractie moeten toelaten. De volgende dag stond op de voorpagina van de krant een foto van Khaddafi en Berlusconi in innige omhelzing. Ik mailde Herben over de foto: “Twee enge mannen die hun haar verven”, waarop Herben reageerde: “Het empirisch bewijsmateriaal voor de theorie van professor Pim stapelt zich op!”