• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

PowNews voor de deur? Gedraag je als een D66'er

Het meest irritante lefgozertje van de klas is nu bewapend met een camera en noemt zich Rutger Castricum. Hij zuigt, bijt, slijmt, schoffeert en manipuleert met als enig doel het ontmaskeren van zijn opponent. Zijn eerste slachtoffer was minister Ella Vogelaar. Vier jaar geleden schreef ik er een artikel over. Hoe om te gaan met media als GeenStijl en PowNews? Hoogleraar Andreas Kinniging koos gisteren voor de fysieke aanval. Bgrijpelijk maar uiterst contraproductief. Alexander Pechtold laat al jaren zien hoe het wél moet.

'Ik wil het andere gezicht van politici laten zien. Dan gaat het meer om het gedrag dan om de inhoud. Het is niet mijn bedoeling ze te vernederen. ' Dat zei Rutger Castricum tegen mij toen ik hem in 2008 belde naar aanleiding van zijn Vogelaar-filmpje. Ik denk dat dit vier jaar later nog steeds het uitgangspunt van de PowNews-verslaggever is. Mensen ontregelen, irriteren, uit hun tent lokken. Totdat ze hun zelfbeheersing verliezen en inderdaad hun andere gezicht laten zien. Rutger kan er anders over denken, maar het resultaat is vaak vernederend voor de persoon die het onderspit delft tegen de gevatte en hondsbrutale verslaggever.

Als iemand in staat moet worden geacht Castricum met zijn eigen wapens te verslaan, dan is het wel de verbaal zeer scherpe en erudiete Andreas Kinniging. Vreemd genoeg koos de hoogleraar rechtsfilosofie gisteren voor de fysieke aanval. Hij greep de camera vast en bedreigde Rutger dat hij hem 'wel zou weten te vinden'. Het leverde vernederende en tenenkrommende televisie op, maar ook slapstick toen Rutger (zo serieus zag u hem nog nooit!) live in de uitzending de bijna vermoorde onschuld mocht spelen en vertelde dat hij aangifte had gedaan tegen de wetenschapper.

De communicatieles: kwaad worden is het slechtste wat je kunt doen. Teruglezend wat ik er in 2008 over schreef, denk ik dat de tips uit dit artikel nog altijd overeind staan. Communicatieadviseur Vries Strookman zei: 'Sta ze vriendelijk te woord, maar laat je niet provoceren want dat is precies de bedoeling. Blijf bij jezelf en ga niet te veel in op vragen. Als Rutger geen succes heeft, druipt hij doorgaans snel af.’ Mediatrainer Sander Wieringa vond dit: 'Staat een interview je niet aan, schakel dan over op metacommunicatie. Zeg waarom het gesprek je niet bevalt, wat je irriteert aan de interviewer of waarom je een medium of programma waardeloos vindt. Je hoeft niet op alle vragen antwoord te geven, maar leg wel uit waarom je niet wilt antwoorden.’ En Jeroen Sprengers, toen woordvoerder van Wouter Bos, had ook een mooie: 'Het is net zoals Johan Cruijff zei over Italië: ‘Ze kunnen niet van je winnen maar je kan wel van ze verliezen'.’

Samengevat: beweeg een beetje mee, blijf lachen en hou je antwoorden kort. Gedraag je, met andere woorden, als een D66'er. Alexander Pechtold laat al jaren zien dat zijn luchtige en onderkoelde aanpak effect sorteert. Pechtold heeft alles in zich wat hem tot de favoriete pispaal van PowNews had kunnen maken. Maar de D66-leider wordt opvallend met rust gelaten.